گالری عکس

» آداب خوراک از گذشته تا حال


آداب خوراک از گذشته تا حال

اگرچه این روزها آداب و رسوم سنتی خوراک دربسیاری از استان ها کمرنگ شده و بیشتر شهرها شباهت و مشترکاتی دارند ولی فرهنگ هر کدام از استان های ایران پر از خرده فرهنگ هایی است که آشنایی با آن خالی از لطف نیست . در این پست فهرستی از برخی آداب و رسوم ویژه آنها تهیه کردیم در ادامه بخش هایی از صحبت های بعضی استان ها درباره رسوم خاص شان را می خوانیم

آذربایجان شرقی و آداب خوراک

معروفترین غذای تبریزی بدون شک کوفته تبریزی است

برخی از مردم آذربایحان صبح ها شیره گوشت گوسفند می خورند که نامش دامار است . از نکات جالب فرهنگ غذایی مردم آذربایحان شرقی این است که عموما در کنار غذا یک دسر شیرین مثل مربا یا خاگینه مغز دار که مخصوص تبریزی است مصرف میکنند

علت رونق دامداری محوریت بیشتر غذاها گوشت است . از نوشیدنی های تبریز می توان عرق شاسپران یا شربت به , را نام برد گیاهی که اطراف تبریزی می روید و مراسم عرقگیری اش در روستاها انجام می شود . عرق گل سرخ هم باطبع گرمی که دارد در فصل های سرد بسیار استفاده می شود

شیرینی های متفاوتی در تبریز وجود دارند مثل قرابیه و باقلوای تبریزی که به صورت لوزی در می آید و نامش لوز است. در عروسی هایی آذربایجان آجیل سرو می شود و آجیل همیشه و در همه فصول سال با محوریت پسته کاربرد دارد

در مراسم شب یلدای عروس , گوسفندی قربایی می شود که خانواده عروس از آن کوفته درست می کنند و برای خانواده داماد می برند

گلستان و آداب خوراک

مردم گلستان به دلیل این که یکی از محصولات این استان برنج و حبوبات است از برنج و حبوبات در غذای شان زیاد استفاده می کنند . طعم غالب بیشتر غذاها ترش است . در عید های مختلف حلوا سرو می شود . حلوای خاصی بنام تلخان دارند که برخلاف اسمش تلخ نیست . مجموعه ای از مغزهاست که با شکر تفت داده میشود . تلخان در گویش گلستانی به معنای چیزی است که بسیار ریز شده باشد . نوع دیگری از حلوا هم هست که با آرد برنج تهیه می شود و در عیدها مصرف می شود

قبل از عروسی نان مخصوصی تهیه می شود که با حلوا برای خانواده عروس می برند . بعد از عروسی هم خانواده عروس برای خانواده داماد غذاهایی می پزند و می برند

بیشتر غذاهای استان گلستان شبیه ته چین است و معمولا برنج سفید به تنهایی مصرف نمی شود. یک سری گیاهان دارویی در گلستان وجود دارد که یکی از آنها گندجارو است و قدیمی ها به نوزاد می دادند تا مزاجش سرو سامان پیدا کند

نوشیدنی گلستان زرشک وحشی است البته ازگیل و به و آلو هم از محصولات این استان است که به غذاها اضافه می شود و طعم آن ها را ترش و ملس می کند

آداب خوراک از گذشته تا حال

خراسان جنوبی و آداب خوراک

از آن جا که کشاورزی در استان خراسان جنوبی بضاعت چندانی ندارد مواد اولیه سخت تر تهیه می شده سفره مردم اقتصادی تر چیده می شود مثلا مصرف برنج در گذشته کم بوده ضرب ا لمثلی هم در این زمینه دارند که می گوید : “قروتی مزه داره برنح آوازه داره ” منظورشان از قروتی همان کشک است

اهالی خراسات جنوبی معتقدند طبخ برنج و گوشت سرد است که با مزاج مردم کویر زیاد سازگار نیست. مردم این استان گرایش بیشتری به مصرف غذاهای گیاهی دارند برای همین غذاهایی مثل آش رشته , اشکنه عدس و قروت که ترکیبی از سبزیجات است طرفدار دارد

در گذشته در ایام محرم و عزاداری ما هم به برنج متکی نبودند و غذاهایی مثل قروت و آبگوشت سرو می شد

زعفران در بسیاری از غذاها استفاده می شود از این شربت هم برای رفع عطش تهیه می کنند

مردم این منطقه معتقدند باید غذاهایی که بو دارد را با همسایه شریک شوند

در خراسات جنوبی تفاله چای روی استکان یعنی مهمان در راه است و برعکس کردن استکان به معنای بی احترامی به صاحبخانه است

شب یلدا مراسمی به نام پرواز کشان دارند که در آن دام ذبح می شود

برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

ارسال دیدگاه جدید

به نکات زیر توجه کنید

  • نظرات شما پس از بررسی و تایید نمایش داده می شود.
  • لطفا نظرات خود را فقط در مورد مطلب بالا ارسال کنید.